Ollaan yhteyksissä!

Matkapuhelimet, tukiasemat ja radioaallot tekevät mahdolliseksi sen, että voimme pitää yhteyttä meille tärkeisiin ihmisiin. Miten mobiili toimii käytännössä? Kaikki tapahtuu sekunnin sadasosissa! Matkapuhelin lähettää tekstiviestiä lähetettäessä ja puhelua soitettaessa radiotaajuuksia pitkin etenevän signaalin lähimpään tukiasemaan. Signaali siirtyy tukiasemasta matkaviestikeskukseen, joka välittää sen edelleen matkaviestinverkosta toiseen tai muihin televerkkoihin – ja sieltä vastaanottajaa lähinnä olevaan tukiasemaan, joka ohjaa viestin tai puhelun radioaaltoina vastaanottajan mobiililaitteeseen. Radioaallot liikkuvat valon nopeudella, mikä selittää viestin ja puhelun saapumisen perille hetkessä.

Matkapuhelimien toimintasäde on rajallinen. Viestintä onkin mahdollista vain, kun tukiasema on riittävän lähellä. Tukiasemat sijoitetaan ympäristöön verkkomaisesti tasaisin välimatkoin. Kukin tukiasema kattaa tietyn peittoalueen. Kun siirryt puhelimessa jutustellessasi peittoalueelta toiselle, siirtyy puhelusi automaattisesti uuden alueen tukiasemaan.

Langatonta viestintää?

Vaikka normaalissa kielenkäytössä puhutaan langallisesta ja langattomasta tiedonsiirrosta, on kaiken tiedonsiirron takana lopulta langallinen tiedonsiirtoverkko. Matkapuhelinkin on langattomasti radioyhteydessä vain lähimpään tukiasemaan.

Fyysisesti tieto siirtyy joko kupari- tai kuitukaapelissa tai radioteitse. Tieto on nykyään pääosin digitaalisessa muodossa.

Mobiililaitteet ovat langattomasti (eli radiotaajuuksia hyödyntäen) yhteydessä vain lähimpään tukiasemaan. Tästä eteenpäin tiedonsiirron takana on langallinen tiedonsiirtoverkko, esimerkiksi edellä mainittu matkaviestinverkko, joka toteutetaan tukiasemiin asti kuiduilla. Langaton viestintä onkin siis langatonta vain mobiililaitteen ja tukiaseman välillä.

Lue lisää:
Tukiasemat
Radioaallot
UKK