Radioaallot - hyödyksi monella tapaa

Puhelut ja tekstiviestit etenevät radioaaltoina puhelimesta tukiasemaan ja tukiasemasta vastaanottajalle. Myös muun muassa tutka ja mikroaaltouuni käyttävät radioaaltoja toiminnassaan. Radioaallot, joita kutsutaan myös nimellä radiotaajuus, ovat osa sähkömagneettista spektriä.

Maa, auringon aktiivisuus ja salamointi tuottavat sähkö- ja magneettikenttiä. Sähkömagneettiset kentät ovat siis luonnonilmiö. Maan staattista magneettikenttää hyödyntää esimerkiksi kompassi, jonka neula asettuu kentän suuntaisesti osoittaen pohjoiseen. Lisäksi kaikki elävät solut synnyttävät ympärilleen sähkökentän: sydämen ja aivojen toimintahäiriöt todetaan yleensä sydänsähkökäyrästä (EKG) ja aivosähkökäyrästä (EEG).

Turvallista toimintaa

Ihmisen tuottamia sähkö- ja magneettikenttiä käytetään muun muassa langattoman viestinnän, tv- ja radiolähetysten, joukkoliikenteen ja erilaisten valvontalaitteiden toiminnassa. 

Matkapuhelimien ja tukiasemien tehokkuutta säännellään tiukasti. Mobiiliviestinnässä käytettävät radioaallot ovat vaarattomalla taajuudella – ja hyvin kaukana vaarallisesta (ionisoivasta) säteilystä. Tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa, että radioaalloilla olisi negatiivisia vaikutuksia ihmisen terveyteen.

Radioaallot eivät ole sama asia kuin radioaktiivinen säteily, vaikka sanat muistuttavatkin toisiaan.

Lue lisää:
Näin mobiili toimii
Sähkömagneettiset kentät
Vaikutus ihmiseen